Un réflexe grâce auquel une grande partie de la production de Charles Pain a pu être préservée.
Saturday, 22 November 2014
Domaine Charles Pain (Chinon) hit by fire – could have been much worse
View of part of the Chinon appellation from Cravant-les-Coteaux
Looking from the Coteau towards the flat gravel vineyards
where Pain has his winery
On Monday night a fire broke out in a house that adjoined Charles Pain's winery in Panzoult. Fortunately the fire was spotted by fellow vigneron Fabrice Gasnier, who quickly raised the alarm.
With the help of other vignerons, neighbours and the fire brigade a substantial part of Charles Pain's production that was threatened by the fire was saved – losing about 300 hl from 800 hl that was under threat.
Charles Pain consistently makes good wine and, although it is good news that the majority of his stock was saved still losing 300 hl (37,500 bottles) will be a heavy blow especially after two short vintages in 2012 and 2013, while 2014 wasn't exactly abundant.
Report on the fire in La Nouvelle République:
'Le domaine Charles Pain ravagé par le feu
A une demi-heure près, je n'avais plus
d'exploitation. Charles Pain, vigneron à Panzoult, en plein cœur de
l'appellation Chinon, a la sensation de n'être pas passé loin d'un drame. Lundi
soir, vers 23 h, il a
cru perdre l'essentiel de son exploitation.
La faute à un incendie qui a pris dans une
maison attenante, inhabitée depuis trois ans. « Nous rentrions de soirée
quand nous avons aperçu une lumière rouge sous les ardoises, se souvient
Fabrice Gasnier, son voisin et également vigneron. Nous avons donné l'alerte
immédiatement. »
Un réflexe grâce auquel une grande partie de la production de Charles Pain a pu être préservée.
Sur
les 800 hectolitres de vin menacés par l'incendie, la perte s'élèverait a
minima à 300 hectolitres.
Part of the village of Panzoult
Bucolic scene in the centre of Panzoult
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AC Chinon,
Charles Pain,
Panzoult
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