For 33 years Montrichard, a small town in the Cher Valley, hosted a Touraine Primeur (Gamay) celebration every November when the new wine was released. Unfortunately I never caught one of these events as for some reason I am never in Touraine in mid-November. This June is was announced that this event would not be run this year. Instead there would be a new event at Montrichard involving wine and food with the focus on the range of Touraine wines rather than just Gamay Primeur.
From La Nouvelle République (2nd June 2018)
La manifestation montrichardaise ne sera pas reconduite. Tout au moins pas sous la même forme. Une aventure trentenaire s’achève. Non sans regrets.
Some local mayor were sad to see a popular event go after 33 years. However, as Lionel Gosseaume explains below in another article in La Nouvelle République, Touraijne Gamay Primeur was no longer enhancing the reputation of the wines of Touraine. Its sales only represent 0.4% of the appellation's production. It has become an ultra-marginal product, so continuing to spend 10% of Appellation Touraine's promotional budget on the annual two-day Touraine doesn't make any sense.
Explanation by Lionel Gosseaume in the NR: 21.11.18
Décider de ne plus communiquer sur le touraine primeur n’a jamais autant fait parler du touraine primeur ! Le paradoxe fait sourire Lionel Gosseaume, mais pour le vigneron de Choussy, responsable de la stratégie de communication de l’AOC touraine, il n’y a aucune ambiguïté. « Le touraine primeur est devenu une production ultra-marginale, à peine 0,4 % de la production, et on mettait près de 10 % de notre budget dessus. En début d’année, le nouveau conseil d’administration a voté à une très large majorité l’abandon de cette action, pour s’engager dans une nouvelle stratégie de valorisation de toute l’appellation touraine. »
Instead Appellation Touraine decided to hold last weekend their first Festival des Vins de Touraine in Montrichard. It featured 35 local Touraine producers included a number of top Touraine vignerons as well as a top chef Rémy Giraud, chef de cuisine des Hauts de Loire à Onzain to head up their food offer.
35 Vignerons who showed their wines:
Cave des Producteurs de Montlouis-sur-Loire
Divin Loire
Domaine Château de Fontenay
Domaine de la Chaise
Domaine de la Chapinière
Domaine de Marcé
Domaine des Caillots
Domaine des Chezelles
Domaine des Echardières
Domaine des Pierrettes
Domaine Desroches
Domaine du Clos Roussely
Domaine du Colombier
Domaine Jean-Christophe Mandard
Domaine Jean-Marie Penet
Domaine Jeremy Villemaine
Domaine Joël Delaunay
Domaine Josselin Ragot
Domaine Laurent Le Bihan
Domaine les Vaucorneilles
Domaine Lionel Gosseaume
Domaine Mérieau
Domaine Mesliand
Domaine Raphaël Midoir
Domaine Sauvète
Domaine Xavier Frissant
Le Cellier de Beaujardin
Les Caves du Père Auguste
Les Pierres d’Aurèle
Les Vignerons des Côteaux Romanais
Manoir de la Vignière
Montdomaine
Was the Festival a success? As I wasn't there I will rely on a Scottish couple, who live a good part of the year near to Montrichard, for their view on the first edition of this new festival. My grateful thanks to them:
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