Anti-frost device in Touraine Noble-Joué
There was a widespread hope that the late budbreak this year would mean that growers would avoid a spring frost in 2013. After the quite widespread frost of mid-April last year, especially in Touraine, the last thing anyone needed was a second frost. Unfortunately the late budding has only meant that the damaging frost came later this year – in the early morning of Monday 29th April.
The 29th April frost appears to be less extensive and more localised than that of last year – 16th/17th April – but some areas, especially Montlouis, have been badly hit with reports of damage up to 80%. Unfortunately Montlouis was badly hit in 2012, so this is very bad news for any producer severely hit two years running. Even in Montlouis I gather that the damage although severe is patchy with some parts hardly affected if at all.
I expect to gather more news at the RAW wine fair tomorrow.
Here are two reports from La Vigne on the frost:
Val de Loire
Coup de gel sur le Saumurois
Pour la deuxième année
consécutive, certains producteurs du Saumurois ne vont pas remplir leurs
cuves. On s’en souvient : 2012 avait été maigre pour tous. Alors que les
feuilles viennent de faire leur apparition, quelques zones ont été frappées par
un coup de gel ce lundi 29 avril à l’aube, où des températures autour de
- 3°C ont été enregistrées au niveau du sol.
Touraine
Quelques dégâts de gel dans plusieurs AOC
Publié le mardi 07 mai 2013 - 16h44
Le 29 avril, le thermomètre est
descendu sous la barre des 0°C, provoquant quelques dégâts dans les vignes
d’Indre-et-Loire et du Loir-et-Cher. Mais ils sont sans commune mesure avec
ceux de l’an passé.
La gelée printanière du 29 avril a
provoqué des dégâts en Indre-et-Loire. Sur l’ouest du département, dans les AOC
de Chinon, Bourgueil et Saint-Nicolas-de-Bourgueil, 10 à 20 % des
bourgeons ont été détruits, selon la chambre d’agriculture.
À l’est de Tours, Montlouis-sur-Loire a été
plus touchée, avec 30 % de dégâts en moyenne, mais certaines parcelles ont
été endommagées jusqu’à 80 %, voire 100 % pour des plantations de
2012. Le gel a également eu un lourd impact sur des vignes en AOC Touraine
Azay-le-Rideau.
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