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Saturday, 18 May 2013

Loire 2013: bad news frost strikes for second year


Anti-frost device in Touraine Noble-Joué


There was a widespread hope that the late budbreak this year would mean that growers would avoid a spring frost in 2013. After the quite widespread frost of mid-April last year, especially in Touraine, the last thing anyone needed was a second frost. Unfortunately the late budding has only meant that the damaging frost came later this year – in the early morning of Monday 29th April.  

The 29th April frost appears to be less extensive and more localised than that of last year – 16th/17th April – but some areas, especially Montlouis, have been badly hit with reports of damage up to 80%. Unfortunately Montlouis was badly hit in 2012, so this is very bad news for any producer severely hit two years running. Even in Montlouis I gather that the damage although severe is patchy with some parts hardly affected if at all.

I expect to gather more news at the RAW wine fair tomorrow.

Here are two reports from La Vigne on the frost:    

Val de Loire

Coup de gel sur le Saumurois

Pour la deuxième année consécutive, certains producteurs du Saumurois ne vont pas remplir leurs cuves. On s’en souvient : 2012 avait été maigre pour tous. Alors que les feuilles viennent de faire leur apparition, quelques zones ont été frappées par un coup de gel ce lundi 29 avril à l’aube, où des températures autour de - 3°C ont été enregistrées au niveau du sol.




Touraine

Quelques dégâts de gel dans plusieurs AOC

Publié le mardi 07 mai 2013 - 16h44

Le 29 avril, le thermomètre est descendu sous la barre des 0°C, provoquant quelques dégâts dans les vignes d’Indre-et-Loire et du Loir-et-Cher. Mais ils sont sans commune mesure avec ceux de l’an passé.

La gelée printanière du 29 avril a provoqué des dégâts en Indre-et-Loire. Sur l’ouest du département, dans les AOC de Chinon, Bourgueil et Saint-Nicolas-de-Bourgueil, 10 à 20 % des bourgeons ont été détruits, selon la chambre d’agriculture.

À l’est de Tours, Montlouis-sur-Loire a été plus touchée, avec 30 % de dégâts en moyenne, mais certaines parcelles ont été endommagées jusqu’à 80 %, voire 100 % pour des plantations de 2012. Le gel a également eu un lourd impact sur des vignes en AOC Touraine Azay-le-Rideau.


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