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Monday, 31 March 2014

Vertivin à Vertou – another date for your diary: Saturday 5th and Sunday 6th April





Vertivin – this coming weekend a joint tasting of promising, young producers from the Loire and Languedoc-Roussilon held at Vertou (Loire Atlantique). On Saturday 14h-20h; Sunday 10h-18h. Details here.  


'Vignerons de la Loire

'- Florent Cosme - Vouvray
"Droit, équilibré, très pur"
J-E Simond, La Revue des Vins de France special millésime 2012
- Xavier Courant - Domaine de l'Oubliée - Bourgueil
"Ses vins livrent un fruit vivant" La Revue des Vins de France février 2014
- Helda Rabaud - Chinon
"La petite dernière qui monte" Philippe Rapiteau : La Pipette aux 4 Vins
- Loic Terquem - Domaine de la Folie Lucé - Saumur Champigny
"Gourmand et typé" Jacques Dupont, Le Point special vin 2013
- Aymeric Hilaire - Mélaric - Saumur Puy Notre Dame
"Au fil des millésimes, le style devient plus précis" Bettane et Desseauve 2014
- Julien Braud - Muscadet de Sèvre et Maine
La spéciale découverte exclusive de Vertivin : vous ne serez pas déçu du voyage.

- Les Pierres d'Aurèle - Touraine-Chenonceaux
"Leurs vins dans les deux couleurs flamboient" , J-E Simond, La Revue des Vins de France special millésime 2012

 



Vignerons du Languedoc et du Roussillon :
- Guilhem Barré - Cabardès
"Son travail contribue à valoriser l'appellation Cabardès. Bravo!" Jean-Emmanuel Simond La Revue des Vins de France special millésime 2012
- Olivier Pascal, Les Terrasses de Gabrielle - Saint Chinian
"Rameutez vos copains et prévoyez large", Bettane et Desseauve 2014
- Sylvain Lejeune, Domaine du Sabbat, Côtes du Roussillon
"Ambiance aromatique méditerranéenne affirmée dans un écrin de souplesse. Une réussite." Gilbert et Gaillard 2014
- Eric Soulat, Domaine Taluos - Cabardès
"Ce qui est certain, ici, c'est la capacité à faire du grand vin, inscrivez-vous !" Bettane et Desseauve 2014
- Serge Schwarz et Jean-Pierre Sanson, Villa Tempora - Coteaux du Languedoc Pezenas
"réussite exceptionelle !" La Revue des vins de France, spécial millésime 2011
Pour suivre toute l'actualité, les noms des vignerons invités, inscrivez vous à l'évenement sur Facebook'
 



Portes Ouvertes etc.: Côte Roannaise, Tours, Touraine et Quincy/Reuilly


Marché à la Ferme: Ferme Vial Saturday 5th and Sunday 6th April, Saint-André d'Apchon (Côte Roannaise).


'Le Domaine Vial accueille les 5 et 6 avril le marché annuel des producteurs fermiers du Roannais. De 10h à 18h, des produits régionaux variés vous seront proposés : des bisons des Monts de la Madelaine aux vins de la Côte Roannaise en passant par les salaisons de Lionel Gaudard, les volailles de La Gallinette ou encore les fromages de la Ferme aux cabris.

Et ne ratez pas votre séance de "Bouthéran Terre'Happy" à partir de 16h le samedi et de 15h à 16h30 le dimanche. Au programme : Échauffement (toujours avant l'effort), Effort (en deux temps : précision et décontraction) et Réconfort (dégustation d'un nectar). Tenue recommandée : tablier / chapeau de paille.

Plus d'information sur RWTV : http://www.dailymotion.com/video/x1icwtc_marche-fermier-les-5-et-6-avril-en-cote-roannaise_webcam?search_algo=2 

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Le Sot de l'Ange

Details of official launch in Tours here.

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Thierry Delaunay

Saturday 26th and Sunday 27th April: Domaine Joël Delaunay (Touraine) from 10am to 7pm 

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Domaine Tatin (Quincy/Reuilly): Portes Ouvertes Saturday 25th May à Brinay from 10am

Sunday, 30 March 2014

Les Amis des patrimoines d'Epeigné-les-Bois: reviving a patch of fruit trees and vines

The patch of fruit trees and vines

New project for Les Amis – clearing and renewing an abandoned patch of fruit trees and Italian table grape vines in the allotments just across from Le Plan d'Eau. 

 Group of workers including Jean-Michel Robin


 Jean-Michel Robin





 fruit trees with vines at the end of the plot

 Dominique Hisbergue in action


 Serge raking up



Time to relax!

Les Amis des patrimoines: forthcoming event – Les jardinades 2nd edition 27th April
30 exhibitors selling plants, tools etc.

Petit Pressigny tasting: Monday 31st March 2014 – Domaine Perrin à Ladoix Serrigny


Xavier Fortin in his cellar: August 2011

 Bonjour à toutes et tous, 

Après la dernière dégustation bourguignonne, ou malheureusement les quantités trop faibles n’ont pu satisfaire tout le monde, je vous propose de venir déguster les vins du domaine PERRIN à Ladoix Serrigny en côte d’or (entre Beaune et Dijon). Les dégustations seront un peu rapprochées mais Mr Perrin se rend à un salon de vins bio, et nous propose de nous faire découvrir ses vins lors de son retour le lundi 31 mars 2014 à partir de 16 heures.  

Ne vous attendez pas à des vins puissants et tanniques, ses vins sont au contraire légers, gourmands, fins et élégants. Les élevages se font en fut mais le bois ne marque pas ses vins. De plus les vins proposés seront prêts à boire et nous aurons le plaisir de déguster des millésimes assez anciens.

LADOIX BLANC 1ER CRU SUR LES VIRS 2011
Chardonnay 100 % - Une belle acidité, beaucoup de matière et gras à souhait. Cette bouteille accompagnera à merveille Saint Jacques, poisson en sauce et viande blanche. – 18 € TTC la bouteille

BOURGOGNE VIELLES VIGNES ROUGES 2008
100 % pinot noir – Léger et tellement fin ; cette « petite « cuvée est déjà pleine de charme. Elle accompagnera toutes vos grillades ou vos viandes rôties. – 12 € TTC la bouteille

HAUTES COTES DE NUITS 2007

100 % pinot noir – Souvent mal aimé, les 2007 sont boudés… alors venez gouter une petite appellation sur un petit millésime. Je vous promets que vous ne perdrez pas votre temps. . – 14 € TTC la bouteille.

LADOIX LES –LES BRIQUOTTES ROUGE 2009
100 % pinot noir – Puissant et riche, ce 2009 reste élégant. A boire maintenant sur une pièce de boeuf ou à garder un peu en cave. - 18 € TTC la bouteille

ALOXE CORTON - LES BOUTIERES 2010

Certainement le plus beau terroir du nord de la Cote de Beaune, ce vin est fin et puissant, pas de lourdeur dans ce beau pinot noir classe et élégant. A boire maintenant sur des viandes rouges en sauce ou à garder encore quelques années en cave. . - 24 € TTC la bouteille.Au plaisir de vous voir à cette dégustation.
La cave où aura lieu la dégustation sera fléchée à partir de la boucherie du Petit Pressigny elle se trouve à environ 200 mètres du restaurant. Si toute fois vous êtes dans l’impossibilité de venir gouter lors de notre dégustation veuillez me faire parvenir votre commande accompagnée de votre chèque à l’ordre de Domaine PERRIN Christian à mon adresse: Xavier Fortin « Plein ciel » 6, Chemin des Coteaux - 37350 Le Petit Pressigny

A très bientôt, Xavier


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Dear all,
For our next wine tasting on Monday the 31 th of March from 4:00 pm to 8:00 pm. I would like to introduce you Mr PERRIN’ s Burgundy.

Mr Perrin is an organic winemaker and all his wines are fine elegant and very tasty.


LADOIX BLANC 1ER CRU SUR LES VRIS 2011 – 18 € TTC la bouteille
100 % Chardonnay – all lot of body with a touch of acidity no oack flavour just the fruit and the terroir. It will be perfect with scallops and all your fish with a butter sauce.

BOURGOGNE VIELLES VIGNES ROUGES 2008 – 12 € TTC la bouteille

Light but this 100 % pinot noir as got very soft tanin the mouth is full of little red fruit. Will be fine with all your next summer BBQ.

HAUTES COTES DE NUITS 2007 – 14 € TTC la bouteille

100 % pinot noir – Very light but with a lot of flavor where leather and cherries are dominated. Fine with all your poultry or white meat.

LADOIX LES –LES BRIQUOTTES ROUGE 2009 – 18 € TTC la bouteille

Superb balance for this 100 % pinot noir. Body acidity tanin every think is just right. The flavour is rich and full of red fruit jam. Drink it with roast red meat or forget it for a while in your cellar.

ALOXE CORTON - LES BOUTIERES 2010 - 24 € TTC la bouteille

The best terroir of the north of the Cote de Beaune. Still 100 % pinot noir but more concentration more body more flavour. You can drink it now with beef stew or game but if you keep it 4 or 5 years it will be perfect with white meat and truffle.

If you are unable to attend this wine tasting and require some of these wines please send your order with your cheque made out to Domaine PERRIN Christian at my cave address here under


XAVIER FORTIN - “ PLEIN CIEL” - 6, CHEMIN DES COTEAUX - 37350 LE PETIT PREESIGNY France

And I will keep your wines until you fetch it.

Sincerely, XAVIER



P.S some signs will be in place in the village to help you to find my cave

Saturday, 29 March 2014

Epeigné-les-Bois: Nouveau Conseil – Christian Percevault elu Maire

The new Conseil d'Epeigné-les-Bois

Christian Percevault: Maire d'Epeigné-les-Bois


Le nouveau Conseil Municipal: Christian Percevault – the new Maire, Michel Mergot (the previous Maire) – 1er Maire Adjoint, Pierre Tourlier – 2ème Maire Adjoint et Philippe Gallet – 3ème Maire Adjoint  

Following their election last Sunday (23rd March 2014) on the first round of voting the new Conseil (11 members) met for the first time this morning in the Mairie d'Epeigné-les-Bois.

The meeting started with the election of the new Maire and the three Maires Adjoints – the maximum allowed for a small commune like Epeigné (424 inhabitants - 2009).

Christian Percevault signs in as Maire d'Epeigné-les-Bois 

There were two candidates:Christian Percevault and Philippe Gallet. Christian Percevault was elected on the first ballot with 8 votes to 3 for Philippe Gallet.

Secret ballot as votes are placed in a fireman's helmet


Philippe misunderstands the instructions 
thinking he has to put his head in the helmet not his vote! 

The three Maire-Adjoints were unopposed with Michel Mergot and Pierre Tourlier receiving 11 votes each, while Philippe Gallet had 10 votes with one abstention. Although there are four women on the new Conseil sadly none of them stood for one of these posts.  

Michel Mergot: 1st Deputy Mayor  

Pierre Tourlier: 2nd Deputy Mayor

Philippe Gallet: 3rd Deputy Mayor 

     
The new Conseil gets down to work

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Time for lunch!

Le Lézard Vert – Epeigné's restaurant 

After the hard work of the morning it's time for lunch@Le Lézard Vert
Menu des Elus:



Couscous Royale 

 

Les desserts:

Tartelette aux framboise maison
ou
North African date pastry

ou  Fondant Chocolate Caramel

ou Crème Brulée



Nacer - le toque@work!



Santé! A toast to la nouvelle equipe!
@Le Lézard Vert (8 Rue de la Fontaine, 
37150 Épeigné-les-Bois Tel: 02.47.23.97.94
 

Catching up with the latest Epeigné news on the net









Friday, 28 March 2014

Two open days for your diary: 5th and 6th April – Domaine Ménard (Bourgueil) and Cave de Bléré

Hervé Menard, Domaine Menard, Bourgueil


Patricia and Hervé Menard (Domaine Menard, 6 Rue de l'Echelle, Bourgueil) are holding their first open day of 2014 on Saturday 5th April. Open from 10h-19h they will be offering visits in a horse drawn carriage as well as a demonstration of horses working in their vines. 


The Cave Cooperative of Bléré is holding its Portes Ouvertes on Saturday 5th and Sunday 6th April.  8.30h-18.00

Thursday, 27 March 2014

Meeting Charles-Eric Pasquiers of Domaine FL@Millésime Bio


 Charles-Eric Pasquiers, general manager, Domaine FL

With his commercial assistant

Although by chance I bumped into Charles-Eric Pasquiers  in the lift of the Hotel Oceania in the centre of Montpellier where we were both staying latish on Monday, my first proper meeting with him and chance to catch up on the FL wines was on the Tuesday afternoon at Millesimé Bio. 

Pasquiers has a considerable CV having worked for Bernard Magrez, Château Figeac and Brown Brothers in Australia before arriving at Domaine FL in December 2011. Pasquiers explained that FL are analysing their parcels and deciding which are suitable for the domaine wine and which will for the second wine.

I started with the 2012 Le Chenin La Tour de FL, Anjou Blanc - the second wine. Clean with attractive concentration and a characteristic touch of bitterness in the finish. It sells for between 5-6€. Next was the well-balanced and stylish 2010 Les Bergères Anjou Blanc. This domaine wine sells for around €10.

Pasquiers explained that FL currently has 30 ha with 15 hectares in Savennieres and the intention is to increase that to 25 hectares in the future. Overall FL will potentially come up to 50 ha.The vineyards for Anjou Blanc will be reduced to 12 hectares and they will focus on Cabernet Franc.

Of the four Savennières I tasted I particularly liked the precise and long 2009 Croix Picot, while the two 2012s Croix Picot and Chamboreau are still obviously young but looking promising. For the 2013 Chamboreau harvest they went through the vineyard three times. I also tried the Anjou Rouge - 100% Cabernet Franc and liked the soft and attractively textured 2012 Le Cochet.

We ended by talking a little about the Quarts de Chaume. Along with most other producers FL made none in 2012 and very little in 2013 - four hectolitres.
Pasquiers expressed surprise that cryoselection was considered in the Quarts de Chaume as he said it was no longer used in Bordeaux. (I'm not entirely sure that cryoselection isn't still used in some Sauternes domaines especially in difficult vintages.) 

 The lift@the Hotel Oceania, Montpellier


The perplexing mystery of the Loire's disappearing vineyards ...



Map of the Loire Valley Wines@ProWein 2014
without ACs Bourgueil, Montlouis and Fiefs Vendéens

Sharp eyed observers would have noticed something strange and mysterious about the map used by InterLoire at the 2014 edition of Prowein in Dusseldorf (23rd-25th March) to show the Loire Valley wines – no sign of Bourgueil, Montlouis nor Fiefs Vendéens nor a number of appellations like Cheverny etc.!

Have these décrets been cancelled, have they disappeared in a natural disaster or have the now famous hens of Ingrandes-de-Touraine multiplied and devoured appellation Bourgueil? In the case of the disappearance, as far as  Bourgueil is concerned, must be very recent as the appellation was in rude health as recently as the 15th March 2014 for their annual Fête des Vins à Tours. Furthermore I saw Jacky Blot on his Domaine de la Butte stand and he said nothing about the disappearance of Montlouis...  

Philippe Boucard@Bourgueil invades Tours 15.3.14 

A quick Google search draws a complete blank! However, an email from Philippe Boucard (Domaine Lamé Delisle Boucard) sent yesterday provides a clue:

'Je t' écris pour te dire que je suis très fâché par Interloire qui a fabriqué une carte des vins du Val de Loire qui était affichée à Prowein, où Bourgueil et Montlouis entre autre, ont disparu. Volatilisé , désintégré, éliminé.

Comme sur cette carte il n' est nullement précisé qu' il s' agit des AOC adhérentes à Interloire, le consommateurs lambda, va croire que nous n' existons plus. Il faudrait au moins qu' ils aient l' honnêteté de préciser que ce sont les AOC d' interloire. Pour moi je trouve cela très grave, scandaleux.

Quand penses tu ?*

(* Bourgueil, Montlouis and the Fiefs Vendéens have opted out of InterLoire -Jim.)


Unfortunately difficult to see but detail showing 
absence of Bourgueil and Montlouis


  Map from InterLoire's site showing Bourgueil, 
Montlouis and Fiefs Vendéens before they disappeared

Detail showing both Bourgueil and Montlouis 


An opportunity to find out what has happened to Bourgueil  – Saturday 19th April 2014 Des Poules & des Hommes@Ingrandes de Touraine.